torsdag 23 maj 2013

Premiar

I helgen var vi nere vid poolen for forsta gangen i ar. Det var riktigt skont, runt 30 grader, sa det var lika bra att passa pa innan det blir for varmt om nagra veckor. Poolen tillhor lagenhetskomplexet och ar oppen for alla hyresgaster fran maj till oktober. Har i Texas har alla lagenhetskomplex (som jag sett i alla fall) tillhorande pool, aven om man bor mitt i ghettot, vilket jag tycker kanns lika lyxigt varje gang - speciellt som svensk.
Pa vag till poolen. Den ligger bakom buskarna dar framme vi palmerna.

torsdag 16 maj 2013

Otroligt skont

Nu tar jag helg, klockan sex en torsdagskvall! Det kanns ju nastan for bra for att vara sant med tanke pa att jag inte haft en "riktig" helg (dvs inget plugg) sedan terminen borjade i januari. Att jag sen aven ar ledig pa mandag ar pricken over i:t. Nu ska jag fira med mango, kex och brie ost. Trevlig torsdagskvall ni andra (muahaha) - jag var tvungen ;P

måndag 13 maj 2013

Mutor??

The accounting firms (hittar inget bra ord pa svenska) ar verkligen hard core nar det galler college-rekrytering. Forutom att erbjuda middagar och hotellrum dagen innan intervju och lunch pa intervjudagen till de kandidater de ar intresserade av att anstalla, har vissa av dem aven skickat hem godsaker/"extra energi" infor finals week. Jag har fatt presentkort pa Starbucks, och en goodie bag med diverse granola bars och snacks, och idag hamtade jag ut denna glasburk fylld med godis. Forst trodde jag det var M&M's, men insag snabbt att den var fylld med Skittles. Lycka! Finals ar ju redan over men jag ar saker pa att jag kan hitta andra tillfallen att ata Skittles...
Forovrigt har jag i princip stalkat the mail lady idag da get stod pa USPS's hemsida att mitt green card skulle bli levererat idag, men get var tomt i brevladan. Far hoppas pa imorn istallet!

lördag 11 maj 2013

Looov!!

I torsdags kvall skrev jag min sjatte och sista tenta for teminen. Hittills vet jag att jag fatt A i fem av amnena, och tror att det blir ett B i den kursen jag inte vet an. Helt okej resultat med tanke pa att den har terminen varit den tuffaste hittills; valdigt tidskravande kurser, jobb, green card ansokan som tog en ratt mucket tid och en massa internship-intervjuer. Kanns skont att allt ar klart nu :) Sommarkurserna borjar inte forran om tva och en halv vecka, sa tills det ar det bara part time work tis-tors som galler.

Igar efter jobbet foljde jag med Michael nar han spelade in sin vers och del i en musikvideo, det var pa andra sidan stan och nar vi kom hem runt midnatt totaldeckade jag och vaknade inte forrran 1pm idag. Klockan ar nu 3:30pm och jag har fortfarande inte gatt upp ur sangen forutom for att gora frukost, och ligger nu och laser bloggar och kollar pa TV. Sag dessutom att det ar "Property Virgin"-maraton pa HGTV! Perfekt forsta dag pa lovet :)
Just nu, och antagligen resten av dagen...

onsdag 8 maj 2013

Mindre an ett dygn kvar..

Nu ar det bara 19 timmar kvar tills min sista tenta for terminen borjar. Jag hade en tenta tidigare ikvall som kravde en massa plugg sa jag har inte hunnit forbereda mig nagot alls an for denna sista tenta som ar i Individual Income Taxes. Jag har redan haft fem finals de senaste tva veckorna sa jag kanner mig helt slut mentalt (och en green card intervju pa det ocksa), och har lite svart att motivera mig. Dessutom kollade jag precis pa mina betyg i kursen och aven om jag skulle fa alla ratt pa tentan imorn skulle jag vara en halv poang fran att fa ett A i sjalva kursen. Ett halvt poang av 500 mojliga, hur storande ar det inte? Jag forsoker att inte lata det gora mig omotiverad da man aldrig vet om professorn ger extra poang eller kurvar slutbetyget, men anda... Ska forsoka oppna boken nu, aven om det ar det sista jag kanner for. 

måndag 6 maj 2013

Approved!!!

Kunde inte halla mig, var tvungen att titta in har och saga att min green card/permanent residence ansokan blev godkand idag under intervjun! Sjalva intervjun var inte alls sa laskig och svar som jag forestallt mig, vilket var en stor lattnad! Jag berattar mer om hur allt gick till i ett senare inlagg (for de som ar intresserade), men just nu har jag en final om lite mindre an tre timmar som jag maste sista-minuten-stress-plugga till. Jag ar pa Starbucks precis vid skolan nu och hade tankt att sitta har i lite mer an 2 timmar och sen aka forbi Walmart for att kopa med lite grejer for att fa extra credits ikvall. Professorn jag har i auditing ger extra credits om vi tar med oss plastmuggar, plasttallrikar, tvatt-och stadgrejer, handdukar etc, dock max tre saker var. Det man lamnar in gar till en organisation som hjalper barn som bott i forsterfamilj men som nyligen fyllt 18 och darmed blir utsparkade ur systemet. De saker som doneras hjalper 18-aringarna att bygga ett forsta hem da de flyttar hemifran (vilket de tydligen maste gora nar de fyller 18). Bra initiativ och bra att fa extra credits!  Nu ska jag forsoka slita mig fran bloggen och borja plugga...

lördag 4 maj 2013

Om att dejta en amerikan

Jag kollade precis klart pa ett avsnitt av TV3's nya serie "Karlek over Atlanten", en svensk reality show dar tre amerikanska killar med svenska rotter forsoker hitta karleken i svenska tjejer (tank typ the bachelor med amerikansk kille och svensk tjej). En av de forsta sakerna som slog mig var att herregud vad smala alla svenska tjejer ar!! Jag antar att jag varit har i USA for lange och nastan glomt bort (fortrangt?) smalhetsen dar hemma, haha (detta ar dock ett helt annat inlagg i sig, sa vi skippar det samtalsamnet sa lange). I alla fall, de flesta tjejer som deltog pratade om hur de vill dejta en amerikan och ga pa "typiska amerikanska dejter". Ni vet, nar killen haller upp dorren, tar ut en till en fin restaurang och ar sadar allmant gentlemannaaktig som ar valdigt sallsynt hos svenska killar. Well, jag forstar vad de menar, vem vill inte bli uppassad, kanna sig speciell och ga pa romantisk dejt? MEN, ladies, this will come at a price, sa innan ni bestammer er for att dejta en amerikan, keep the following in mind:

-- Anledningen till att de amerikanska killarna agerar mer som gentlemen (jamfort med svenska killar) ar for att könsskillnaden här är så pass mer påtaglig. Visst, mannen förväntas hålla upp dörrar, dra ut stolar, betala för dejter, köpa en svindyr förlovningsring etc, men det finns såklart en flip side till detta. Kvinnan i förhållandet förväntas att ensam sköta städning, matlagning, tvätt, disk och det mesta som hör hemmet till, vilket jag tror manga inte tanker pa nar de sager att de "vill ha en amerikansk gentleman", haha.

-- Mannen är så kallad head of the household och är därmed huvudansvarig för att försörja och beskydda sin familj. Exempel: vår gemensamma deklaration (och darmed inkomst) blev automatiskt skriven under Michaels namn pa grund av den simpla anledningen att "he is the husband", som hon på företaget som hjälpte oss deklarera förklarade. Och juste, som head of the household ar mannen också den som har the last word om ett viktigt familjebeslut ska tas (nu vet jag inte hur manga som lever efter detta till 100%, men det verkar inte helt frammande for de flesta).

-- Synen på barnuppfostran. Detta har kanske inte nagon direkt anslutning till gentlemanna-amnet, men ar anda en viktig punkt nar det kommer till ett forhallande. Har i USA verkar det bland annat vara normen och helt accepterat att anvanda smisk som uppfostringsmetod. Nagot som jag som svensk var totalt chokerad over nar jag forst insag det, jag menar, hur lange har det inte varit forbjudet i Sverige? I ren allmanhet ar det aven storre skillnad mellan barn och foralder har, till exempel ska man som barn ha respekt for sina foraldrar och vad de an bestammer sa ar det det som galler. Har down south ar det ocksa vanligt att man kallar sina foräldrar for "ma'am" och "sir" just for att visa respekt. Det finns liksom mindre rum for barn att forhanda och den "kompisrelationen"som barn och foraldrar vanligtvis har i Sverige ser man inte rikitigt har.

Meningen med detta inlagg ar verkligen inte att lata negativ eller att forsoka avskracka nagon, utan mer att beskriva hur svart det kan vara att dejta nagon fran ett annat land och kultur. Nu har jag generaliserat ratt mycket i mina beskrivningar i det har inlagget, sjalvklart ar inte alla amerikaner (eller svenskar heller for den delen) likadana, men det kanns anda som en ganska rattvis beskrivning av hur de flesta ser pa saker och ting har. Jag alskar min amerikan och skulle aldrig nagonsin kunna se mig med nagon annan man an honom, men visst har vi haft var del av missforstand och meningsskiljaktigheter, just pa grund av hur olika bakgrund vi har, vilket kan bli jobbigt ibland. Speciellt nar man kanner att man maste forklara och forsvara sina asikter nar ens partner tittar pa en som om man vore knapp och aldrig har hort nagot sa "idiotiskt" tidigare :P Vet inte hur manga ganger jag kommit pa mig sjalv att saga: "I'm not crazy, this is how everybody does it in Sweden. I prooooomise!!" Det har val funkat sadar hittills, hehe. Vet inte ritkigt hur jag ska avsluta det har superlanga inlagget med annat an att saga att trots att jag bott i USA i nastan tre ar innan jag och Michael blev tillsammans hade jag inte alls insett hur olika Sverige och USA faktiskt ar forran vi traffades. Lite intressant faktiskt!

onsdag 1 maj 2013

It's getting closer...

Tack for alla kommentarer angaende jobberbjudandet :) Ska beratta mer nasta vecka om jag/vi far ett green card och jag da kan skriva pa kontraktet pa riktigt. Nu ar det faktiskt bara fem dagar kvar tills den efterlangtade (?) intervjun med USCIS!!! Jag haller pa att samla ihop dokumenten som behovs for tills pa mandag, och aven fast jag gjorde "grovjobbet" nar vi skickade in sjalva ansokan i februari har det anda tagit tva kvallar att fa ihop allting (kopierande, utskrifter osv). Resultatet ser ni nedan, det enda som fattas ar att skriva ut bilder pa oss (fargen i skrivaren tog precis slut) samt att forsoka hitta nagon slags folder att ha alla dokument i sa att man ser nagorlunda organiserad ut. Lite knepigt da nagra dokument ar av sk legal size och mycket langre an den "vanliga" storleken pa papper. Nagon som har ideer/forslag pa vad man kan anvanda sig av?
Nu ska jag hoppa i sang. Imorgon (och i princip varenda dag fram tills torsdag nasta vecka) kommer besta av stenhart plugg infor finals. Not looking forward to that... Godnatt!